2015

Anotace

Mgr. Czesław Bassara, Ph.D.

Teolog, učitel Božího slova a řečník. V období totality sloužil jako misionář mezi dětmi v Polsku a založil sbor v Tychách. Po pádu železné opony sloužil 15 let jako ředitel Dětské misie ve střední a východní Evropě. V současné době vede celosvětovou službu CEF „Zvěstování slova“. Vyučoval ve více než 60 zemích světa na všech kontinentech, je autorem několika knih.

Přednáška: „Útok na naše děti“

Přednáška Dr. Czesława Bassary, představitele Mezinárodní služby výuky Bible, je reakcí proti „ničení“ našich dětí. Děti jsou předmětem masivního útoku a obecně jsou ohroženy nejvíce. Nejdříve jde o to, aby nepřišly na svět, a když už se narodí, tak jde o to, aby byl narušován jejich rozvoj. Ďáblu záleží na tom, aby děti neměly ve svém okolí kladné vzory. Mocnost temnoty si najala velkou sílu, aby naše děti zabíjela, aby je nepustila k živému a osobnímu kontaktu s Bohem.

Czesław Bassara je autorem knihy Útok na naše děti, ve které rodiče a učitelé najdou nejenom příklady destrukčních vlivů na naše děti v jejich prostředí, ale především biblické rady na téma evangelizace a výchovy dětí.


Kristine Wolberg, PhDr.

Má zápal pro vyučování a duchovní formování studentů. Učí angličtinu na Valor Christian High School v Denveru. Než zde začala působit, vyučovala literaturu a rozvíjející kurzy na vysokých školách (Colorado Christian University, Houghton College, Western Kentucky University a University of Notre Dame). Je autorkou různých článků se školskou tematikou a příspěvků na literárních konferencích.

Přednáška: „Biblická integrace a mentoring ve třídě a mimo ni“

Dr. Wolberg nabídne nápady, jak  integrovat biblické principy do učebního plánu. Bude sdílet zkušenosti s vytvářením atmosféry, která podněcuje vřelost a důvěru, a s budováním osobních vztahů se studenty, které jsou otevřené pro službu.

Program

Harmonogram:
PÁTEK: ODPOLEDNÍ BLOK
od 18:00večer modliteb a chval
do cca 20:00Modlitby za:křesťanské i sekulární školství v ČR, za konkrétní křesťanské školykřesťanské učitele na sekulárních i církevních školáchděti, službu dětem.Vzájemné sdílení se zúčastněných, povzbuzení Božím slovem, chvály.
SOBOTA: DOPOLEDNÍ BLOK
 7:30 – 8:30registrace
 8:30zahájení, modlitby, úvodní slovo biskup Jan Wacławek
 8:45 – 10:15I. přednáška – Czesław Bassara „Útok na naše děti“
10:15 – 10:45přestávka
10:45 – 12:15II. přednáška – Kristine Wolberg „ Biblická integrace a mentoring ve třídě                 a mimo ni“
 12:15 – 13:30oběd, v rámci obědové přestávky je nabídnuta možnost prohlídky kostela sboru SCEAV v Komorní Lhotce
SOBOTA: ODPOLEDNÍ BLOK
13:30 – 14:301. blok workshopů (4 workshopy)
14:40 – 15:402. blok workshopů (4 workshopy)
15:50 – 16:503. blok workshopů (3 workshopy)
17:00 – 17:45závěr – hudební překvapení, modlitby

Workshopy

Etická výchova a duchovní rozměr člověka 

Ing. Dušan Drabina, ředitel Etická výchova, o.p.s., Frýdlant nad Ostravicí. 

Jsou rodiče, pedagogové, kteří chtějí víc než jen to, aby děti uměly číst a počítat. Jsou děti, které jsou otevřené. Čím budou naplněny (nasyceny)? Jaké hodnoty jim přinese škola? Může v tom etická výchova nějak figurovat? Můžeme to i my nějak ovlivnit?

Workshop je určen pro všechny, kteří si kladou výše položené otázky.


Odkaz Jana Husa

Ing. Eliška Krmelová Tim 2,2 o.s., autorka Etických dílen a programů o Bibli.

V letošním roce si připomeneme 600. výročí upálení Jan Husa. Je to příležitost pro křesťany přinést věrnější obraz jeho duchovního odkazu než ten, který běžně zaznívá ve školách. Součástí workshopu bude i představení praktických pomůcek: Materiál pro lektory a učitele na II. stupni ZŠ „Jan Hus – Pravda vítězí“ od autorky Lenky Selčanové, metodičky Církve československé husitské, Materiál pro lektory a učitele na II. stupni ZŠ a SŠ „O Husovi, jak ho neznáte…“ od autorky Elišky Krmelové a Davida Louly, Projekt Husovy stopy, další praktické pomůcky a inspirace pro využití výročí J. Husa od Českých studen.


Klub jako Lego – to je Awana

Radek a Dáša Kalenští, Awana ČR, vedoucí odboru práce s dětmi a mládeží v Církvi bratrské.

Program, který pracuje s Božím slovem. Efektivně ho vetkává do srdcí dětí a učí je biblické pravdy aplikovat. Souborem věkově přizpůsobených příruček obsáhne program Awany děti od předškolního věku až do puberty. Největším pokladem jsou malé skupinky, kde děti s těmito příručkami pracují. Kluby Awany pracují pod záštitou konkrétního křesťanského sboru, protože jsou vedeny do společenství Božího lidu. Awana je smysluplně využitá volnočasová aktivita jednoho odpoledne v týdnu.


Osobní duchovní utváření pro službu studentům

Kristine Wolberg, učitelka angličtiny na Christian High School  Denver, Colorado, USA. Než zde začala působit, vyučovala literaturu a rozvíjející kurzy na vysokých školách (Colorado Christian University, Houghton College, Western Kentucky University a University of Notre Dame). Je autorkou různých článků se školskou tematikou a příspěvků na literárních konferencích.

Nemůžeme dát, co sami nemáme. Tato věta je základem příspěvku, v němž Dr. Wolberg bude sdílet praktické rady pro posílení duchovního zdraví učitelů, aby měli znalosti a zralost potřebné k vedení našich žáků a studentů vpřed na jejich cestě k Bohu.


Koncepce evangelizace dětí podle Kristíny Royové

Mgr. Czesław Bassara, Ph.D., teolog, učitel Božího slova a řečník. V období totality sloužil jako misionář mezi dětmi v Polsku a založil sbor v Tychách. Po pádu železné opony sloužil 15 let jako ředitel Dětské misie ve střední a východní Evropě. V současné době vede celosvětovou službu CEF „Zvěstování slova“. Vyučoval ve více než 60 zemích světa na všech kontinentech, je autorem několika knih.

Kristína Royová (1860-1936) je jedna z nejčtenějších slovenských autorek poezie, evangelická diakonka, aktivistka abstinenčního hnutí. Ve svých četných dílech představovala biblickou pravdu tak jednoduše a přesvědčivě, že ní zasáhla a stále zasahuje srdce tisíce lidí. Hlavním příkladem evangelizační koncepce Kristíny Royové je její nejpopulárnější kniha Bez Boha na světě. Toto dílo ukazuje duchovní potřeby dětí a rovněž způsob, jakým mohou křesťané na tyto potřeby reagovat.


Vzdělávání je atmosféra

Diana Guetig, učitelka na základní škole Ambleside School of Colorado. Absolvovala bakalářské a magisterské studium v oboru učitelství na George Mason University. Působila šest let jako učitelka mateřské školy a třetí třídy základní školy na škole Fairfax County ve Virginii. Po rodičovské „dovolené“ se vrátila na  Ambleside School v Coloradu, kde vyučovala 4 roky. Nyní slouží v této škole učitelům, rodičům a studentům jako dobrovolník.

Jako vzdělavatelé v součinnosti s Duchem svatým chráníme děti před útoky a uctivě zaséváme semínka, abychom vytvořili atmosféru, v níž cvičíme mysl a vyživujeme srdce. Projděme základními principy, které jsou nezbytné pro vytvoření životadárné vzdělávací atmosféry.

Komu je workshop určen? Učitelům a správcům (manažerům) škol, kteří hledají cesty, jak povzbudit každé dítě na cestě skrze působení Ježíše Krista.


Google Drive může změnit tvůj život

Jonathan Lobel, M.Sc, učitel a koordinátor rozvoje v Gymnáziu BESKYDY MOUNTAIN ACADEMY, Frýdlant nad Ostravicí

Google Drive není zdaleka tak mocný jako Ježíš, ale může změnit tvůj život a udělat revoluci ve tvém vyučování. Součástí tohoto interaktivního workshopu jsou praktické zkušenosti, nápady a příklady. Jestliže vlastníte laptop, přineste jej s sebou.

Komu je workshop určen? Komukoliv, kdo má něco společného s počítači a s učením.


Zkuste pochopit svět dětí s autismem…neboli inkluze v MŠ a ZŠ z pohledu pedagogických asistentek

Jana Dobešová, středoškolské vzdělání v oboru pedagogika pro asistenty. V současnosti se vzdělává na olomoucké univerzitě v oboru SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A UČITELSTVÍ PRO 1. stupeň.

„Perlička“ : práce s těmito dětmi je zároveň i součástí smyslu mého života.

Profesní zkušenosti: 7 let praxe v oboru pedagogický asistent dětí s tělesnými i duševními vývojovými vadami.

Lýdie Klodová, středoškolské vzdělání v oboru pedagogika pro asistenty. V současnosti se vzdělává na ostravské univerzitě v oboru UČITELSTVÍ PRO  MATEŘSKÉ ŠKOLY.

„Perlička“ : šťastně vdaná 26 let, 3 dospělé děti.

Praktické zkušenosti: 10 let služby s dětmi a mládeži v církvi.

Profesní zkušenosti: 9 let zkušeností s nemocnými a umírajícími seniory u lůžka , 3 roky péče o ženy v azylovém domě, poslední roky práce asistenta s autistickými dětmi v MŠ a ZŠ.

Seminář je určen pro učitele MŠ, ZŠ, pedagogické asistenty, rodiče. Sdílení praktických zkušeností z práce asistentek s autistickými dětmi.

Budeme společně  hledat odpovědi na nelehké otázky přínosu i zátěže inkluze v běžných třídách MŠ, ZŠ. Očekáváme sdílení Vašich pohledů směřujících pro, či proti integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných tříd a Vaše zkušenosti z praxe.

Každou zkušenost vítáme!